Надрукувати

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»Як відомо, з 1 вересня 2018 року в Україні стартувала повномасштабна реформа загальної середньої освіти. Учні перших класів почали навчатися за новим Державним стандартом початкової освіти.

І вже сьогодні ми можемо підводити певні підсумки першого року навчання, з якими мали змогу ознайомитися учасники міського семінару «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ», який відбувся в загальноосвітній школі №8 І-ІІІ ступенів міста Ізмаїл Одеської області 18 квітня 2019 року. Зокрема, вчителі, які викладають у 1-х класах, провели відкриті уроки та майстер-клас, на яких було здійснено обмін досвідом щодо побудови освітнього процесу за новими підходами.

Основною новацією початкової школи є інтегративний підхід, у процесі якого навчальний матеріал інтегрується у зміст споріднених предметів. Так, вчитель вищої категорії, вчитель-методист Карась Г.Х. провела інтегрований урок з «Я досліджую світ» та математики «Не будь жадібним! Додавання і віднімання двоцифрових чисел без переходу через десяток», який розпочався ранковим колом, де учні привітали один одного, визначили настрій, обмінялися інформацією дня. Щоб зацікавити школярів і визначити тему, заняття розпочалося із логічної вправи, під час якої учні з’ясували ключове поняття, над яким потім працювали впродовж уроку. Галина Харитонівна запропонувала багато цікавих завдань, виконуючи які, учні демонстрували свої математичні та комунікативні вміння, спостережливість, уважність. Велику увагу було приділено розвиткові логічного та критичного мислення (використання танграму, кубиків LEGO, технології «Фішбоун» тощо).

Вчитель ІІ категорії Щербина Г.І. провела урок з англійської мови «Я можу малювати. Я не можу плавати». Урок був спрямований на розвиток мовленнєвих навичок учнів: школярі активізували лексичні навички з теми, покращили навички вживання ствердних і заперечних речень з модальним дієсловом CAN, повторили літери англійської абетки тощо. Найбільше задоволення викликала гра, під час якої учні діставали з таємного мішка іграшку і називали її, її колір та що вона вміє робити. Першокласники працювали захоплено та порадували гостей семінару своїми уміннями.

Вчитель вищої категорії, вчитель-методист Михайленко О.П. під час майстер-класу «НУШ. Особливості розвитку дітей нового покоління» зосередила свою увагу на психологічних особливостях дітей покоління Z і, ґрунтуючись на них, продемонструвала окремі елементи застосування в своїй діяльності нових підходів НУШ. Цікавими та корисними для вчителів-практиків виявилися вправи «Чарівна скринька», «Креативне письмо», «Математичний вірш», завдання на розвиток уваги тощо.

Під час обговорення учасники семінару обмінялися дидактико-методичними міркуваннями щодо відвіданих уроків, подякували вчителям за надану можливість ознайомитися із досвідом роботи в нових умовах, побачити, як створити нове освітнє середовище, щоб навчання приносило дітям задоволення і радість.

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»

Міський семінар «Впровадження нового Держстандарту в рамках НУШ»

Share